28.01.2019

Freelance Çalışanlar Nasıl Serbest Meslek Makbuzu Kesebilir?

Freelance Çalışanlar Nasıl Serbest Meslek Makbuzu Kesebilir?

Freelance çalışma modeli, son zamanların en önemli ve en çok kullanılan çalışma modellerinden birisi. Herhangi bir kuruma bağlı olmadan serbest çalışarak hizmet sunmayı ifade eden freelancerlık, şirketlerin de daha hesaplı ve daha hızlı bir biçimde dış kaynaklardan hizmet almasını sağlar.

Freelance iş modeli konusunda en çok tartışılan konulardan birisi de fatura kesme hususudur. Bilindiği üzere freelance çalışma modelinde kişiler ya fatura kesemeden çalışmakta ya da faturaları başka firmalar onlar adına kesmektedir. Bu da ileride herhangi bir sorun olması durumunda mahkemeye gidildiğinde, faturada başka bir şirketin isminin geçmesinden ötürü ispat gibi noktalarda sıkıntılara sebep olmaktadır. Bununla beraber freelance çalışanların vergi ödeyebilmesi için de fatura kesmesi şarttır. Peki bu husus nasıl çözüme kavuşturulabilir?

Freelancer olarak çalışan kişiler, serbest meslek makbuzu (SMM) kesebilmektedir. Serbest meslek makbuzu, freelance çalışanların ücret tahsili yaptığının kanıtını oluşturur. Bunu fatura ya da fiş muadili olarak kabul etmek mümkündür.

Serbest meslek makbuzu ve fatura arasındaki fark nedir?

Serbest meslek makbuzu ile faturalar arasındaki en önemli fark, serbest meslek makbuzunda uygulanan yüzde 20’lik stopaj kesintisidir. Bu makbuzda aynı zamanda KDV de bulunmaktadır. Brüt tutar üzerinden yüzde 18 de KDV kesintisi yapılmaktadır. Stopaj, müşteri tarafından, KDV ise, serbest meslek makbuzu kesen freelancer tarafından ödenmektedir.

SERBEST MESLEK MAKBUZU NASIL KESİLİR?

Serbest meslek makbuzu kesmeden önce, öncelikle stopaj ve KDV oranlarının hesaplanması gerekmektedir. Bu oranlar hesaplandıktan sonra makbuz detaylı bir biçimde hazırlanmakta ve daha sonra da tahsilat takibi yapılmalıdır. Bizim Hesap ile kolay bir biçimde fatura hazırlamak ve kesmek mümkündür. Bunun için yapılması gereken tek şey program üzerinden faturalar sekmesine girerek fatura eklemek olacaktır. Bu fatura üzerine müşteri, tarih gibi bilgilerle beraber hesaplanan tutar eklenir, KDV oranı ve hizmet seçilerek fatura rahatlıkla oluşturulup yazdırılabilir. Bu şekilde tüm faturalar da kayıt altına alınmış olur.

Eğer sizler de freelancer olarak hizmet veriyor ve müşterilerinizden fatura talebi alıyorsanız, mutlaka Bizim Hesap’ı denemelisiniz.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.