16.05.2019

Fatura Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Unsurlar Nelerdir?

Fatura Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Unsurlar Nelerdir?

Herhangi bir hizmeti belgelendiren fatura hakkında bilmek istediklerinizi yazdığımız blog yazımızı hemen okuyabilirsiniz.

Ancak Maliye Bakanlığı’nın vermiş olduğu yetki dahilinde basılabilir belgeler olan faturalar her yeni girişimci ya da işletme sahibinin mutlaka düzenli olarak bulundurması ve takibini yapması gereken belgelerdir. Peki, fatura kesmek için nelere dikkat etmeniz gerekir?

Fatura Basmakla Yetkili Yerler

Bu konuda Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilmiş olan matbaalar bulunur. Yani, her yerde ve herkesten temin edebileceğiniz bir hizmet değildir. Yetkili olan matbaalar, fatura bastırma işlemi için sizden Vergi Levhası, İmza Sirküleri, Ticaret Sicil Gazetesi ve Yoklama Tutanağı ya da KDV Beyannamesinin Tahakkuk Fişi’ni isteyecektir.

Faturaları Korumak İçin Gerekenler

Fatura kesmek ile işiniz bitmez. Bunların hepsinin tek tek saklanması da gereklidir. Tüm faturalar belli bir sırayı takip ettiği için bu sıranın fatura kesme işleminde atlanmaması gerekir. Fatura için gerekli tüm bilgileri girip kaşe ve imzasını da tamamladıktan sonra düzenli bir şekilde vergi kanunları kapsamında belirlenen süre boyunca korumanız gerekir. Eğer bir hata yapılmış ya da belge deforme olmuşsa da gereken prosedür uygulanarak fatura muhafaza edilir. Kayıp olan durumlarda ise vergi dairesine bildirmek gereklidir.

Fatura Kesme Süresi

7 gündür. Alınan ya da verilen hizmet karşılığında kesilecek olan fatura 7 günü aşmamalıdır. Eğer bu süre bir sonraki aya geçişi kapsıyorsa fatura edilen tarihin bulunduğu aya bağlı olarak KDV beyannamesinde yer almalıdır.

Fatura Kesme İşleminde Kullanılacak Dil ve Para Birimi

Vergi kanunları uyarınca yalnızca fatura kesmek için değil, tüm muhasebe işlemlerinizde Türkçe’yi kullanmak zorundasınız. Bununla birlikte faturada beyan edilen tutarın da TL cinsinden yazılması gerekir. Eğer farklı bir para birimi üzerinden fatura kestirilecekse de fatura açıklamasına kur bilgileri ve hesaplanan KDV tutarının TL karşılığı yazılmalıdır.

Açık ve Kapalı Fatura Arasındaki Fark

Açık fatura ve kapalı fatura arasındaki fark bedelin ödemesine bağlı olarak değişir. Eğer vadeli bir satış yapılıyorsa faturanın üst tarafına kaşe vurulup imza atılır. Bu faturalar da “Açık Fatura” olarak adlandırılır. Eğer ödeme peşin olarak yapılmışsa da faturanın alt tarafına kaşe vurulup imza atılır -ki bu tip faturalara da “Kapalı Fatura” denir.

E-Fatura Hakkında Bilinmesi Gerekenler

e-Fatura elektronik ortamda hazırlanır. Elektronik ortamda hazırlanan bu faturalar yine aynı ortamda saklanır. Henüz her işletmenin e-Fatura’ya geçme zorunluluğu bulunmuyor olsa da bazı işletmeler için bu durum mecburidir. 2019 yılında e-fatura kullanma zorunluluğu olan mükelleflerin kimler olduğunu detaylarıyla öğrenmek için ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Peki hem kağıt israfı yapmanızı önleyecek, hem de müşterilerinize daha profesyonel bir görünümde fatura göndermenizi sağlayan e-faturayı, Online Ön Muhasebe Programı Bizim Hesap’ın kullanıcı dostu ara yüzü ile çok daha kolay bir şekilde gönderebileceğinizi biliyor muydunuz? Fatura kesme, düzenleme, saklama işlemlerini çok daha hızlı ve pratik bir şekilde yapmanızı sağlayacak olan Online Ön Muhasebe Programı Bizim Hesap sayesinde dikkat etmeniz gereken tüm bu detayları kolayca çözebilirsiniz. Bizim Hesap ile kolay e-fatura entegrasyonu hakkında daha fazla bilgi için hemen tıklayın.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.