25.09.2019

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir?

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir?

SGK işe giriş bildirgesi ile ilgili aklınıza takılan soruların cevaplarını sizin için hazırladık. Hemen okuyun!

Çalışanların sosyal hak ve güvencelerinin sağlanması bir iş yerinin asli görevlerinden biridir. Sigortasız olarak işçi çalıştırmak aynı zamanda vergi prosedürlerini de ihlal ettiği için hem sosyal hak ve güvencelerin ihlali hem de vergi kanunu açısından cezai işlem ile sonuçlanır. Bu sebeple SGK işe giriş bildirgesi hakkında bilgi sahibi olarak zaman aşımı yüzünden cezai işlemlere tabi tutulmaktan kaçınabilirsiniz.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Neden Yapılmalıdır?

Çalışanlarınızın deneme süresi içinde olmaları durumunda bile SGK işe giriş bildirgesinin düzenlenmesi gerekir. 5510 sayılı kanuna göre işe alınan her işçi için düzenlenmesi gereken bu belgenin sorumluluğu işverene aittir. Bununla birlikte bu belgenin hem işverende hem de çalışanda bir kopyasının bulunması gerekir.

Çalışanın işe girdiği tarihten itibaren hazırlanması gereken SGK işe giriş bildirgesi bir çalışanın ne zaman o iş yerinde çalışmaya başladığını gösterir. Çalışanın iş yerinde başına gelebilecek kazalar ya da sosyal güvencesinin sağlanması için işverenin her ay düzenli bir şekilde prim ödemesinin başlangıcıdır.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Yapılmalıdır?

SGK işe giriş bildirgesini çalışanın işe başlayacağı tarihten bir gün önce vermeniz gerekir. Ancak eğer 1 gün öncesi resmi tatile denk geliyorsa tatil bitimindeki ilk günün sonuna kadar yapıldığı takdirde doğru bir tarih belirtilmiş olur. İlk kez iş yeri bildirgesinde bulunmanız halinde ise çalışanın işe giriş bildirgesini, iş yerinizin tescil olduğu tarihten itibaren bir aylık süre içinde yapabilirsiniz.

Sosyal güvenlik Kurumu’nun internet sitesi üzerinden bu işlemi hızlıca halledebilirsiniz. İlk olarak kişinin TC no’sunu gireceğiniz ekranın akabinde kişinin işe başlayacağı şirket seçilir. Sonrasında işe giriş tarihi ve sigorta kolu seçimi yer alır. Eğer çalışanınız emeklilik gibi bir gelir sahibiyse bunun kesilmemesi için “Sosyal Güvenlik Destek Primi”ni seçebilirsiniz.

SGK işe giriş bildirgesini part time çalışacak bir eleman için dolduruyorsanız “4857 sayılı kanun…” kapsamında sorulan soruya “Evet” cevabı vererek devam edin. Çalışanın gündelik çalışacağı saat sayısını 30 ile çarpıp, 7.5’a bölün ve tam sayıya çevirerek sisteme girişini yapın.

Son olarak “İşyeri İşkolu” ve “Sigortalı meslek kolu” kodlarını girin ve çalışanın adres ve iletişim bilgilerini de forma kaydederek bilgileri kontrol edin. Herhangi bir sorun yoksa da SGK işe giriş bildirgesini tamamlayın. Daha detaylı ve güncel bilgi için mali müşavirinize veya muhasebecinize mutlaka danışın.

Zamanında yapılmadığı takdirde geciktirildiği süre boyunca belli cezai işlemlerle para cezası ödenmesi gereken SGK işe giriş bildirgesini internet üzerinden kolayca halledebilirsiniz. İşe aldığınız çalışanların maaş ve sigorta primlerinin takibini ise Bizim Hesap ile kolayca yapabilirsiniz.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.