14.03.2019

Online Vergi Levha Başvurusu Nasıl Yapılır?

Online Vergi Levha Başvurusu Nasıl Yapılır?

İnternetin hayatımızın tam merkezinde yer alması birçok işin online ortama taşınmasına neden oldu. Farklı alanlarda olduğu gibi vergi alanı da bu değişimden etkilendi. Birçok şirket sağladığı kolaylıklar nedeniyle online vergi başvurusu ve online vergi takibi yapmayı tercih ediyor.

Günümüzde birçok hizmete e-devlet üzerinden saniyeler içerisinde erişiliyor. Böylece eskiden zaman kaybına neden olan online vergi levha başvurusu gibi süreçler, internet üzerinden tamamlanan belgeler sayesinde kısa sürede tamamlanıyor.

Online Vergi Levha Başvurusu Süreci

Başvuru süreci oldukça kolay. Eskiden mali müşavirlere ya da esnaf odasına yapılan başvuruların yerini hızlı online süreçler aldı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-devlet uygulamaları arasında sunulan online vergi levha başvurusunu sadece birkaç adımda tamamlamak mümkün.

Başvuruyu gerçekleştirmek için izlemeniz gereken bazı adımlar ise şöyle:

1- Öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığının e-beyanname sistemine girmeniz gerekiyor.
2- E-beyannameye giriş yaparken kullandığınız kullanıcı adı ve şifreyle Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden İnternet Vergi Dairesini seçmelisiniz.
3- Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkacak ekran üzerinden “Sorgulama” seçeneğine tıklayın.
4- Açılan ekranda Vergi Levhası Bilgilerini seçiniz.
5- Daha sonra aynı ekran üzerinde gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefleri için iki farklı seçenek karşınıza çıkacak. Gelir vergisi için ihtiyacınız olan bilgiler; mükellef vergi kimlik numarası ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası. Kurumlar vergisinde ise sadece vergi kimlik numarasını girmek yeterli olur.
6- Sizden istenen bilgileri girdikten sonra vergi levhanız oluşturulur.
7- Levhayı oluşturduktan sonra barkod içeren kopyaları son üç yıl için bastırabilirsiniz.

Online Vergi Takibi Nasıl Yapılır?

Online vergi takibi ya da online vergi sorgulama, Gelir İdaresi Başkanlığı interaktif vergi dairesi ya da e-devlet üzerinden yapılabilir. Sisteme kimlik bilgileriyle giriş yapmak gerekir. Sorgulama işlemi hem bireyler hem de özel ve kamu kuruluşları tarafından yapılabilir.

Bireysel sorgulamalarda vergi kimlik numarası ve TC kimlik numarası gerekli olacaktır. Kurum ve kuruluşlar ise vergi sorgulaması yapmak istediğinde şirketin vergi kimlik numarasına ihtiyaç duyacaklardır. Sorgulama hizmeti kullanarak sunulan vergi levhasının geçerli ya da güncel olup olmadığını belirlemek de mümkündür.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.